Painea italiana in forma de rozeta, utilizata de brutarii italiani, care se intalneste deseori pe mesele italienilor, este o paine low-cost made in Romania, cu o garantie de doi ani, scrie Repubblica.
Beneficiind de avantajele economice de externalizare, painea "calatoreste" sub forma congelata in frigidere, cu tirurile, cu avionul sau cu camioanele, traversand Croatia si Marea Adriatica, relateaza Blitz Quotidiano.
Potrivit cotidianului italian Repubblica, in San Marino este importata de catre Camorra, in scopul aprovizionarii cantinelor scolare.
Costul de import al unei rozete este mai mic decat jumatatea costului unei paini italiene similare, are un termen de garantie de doi ani si produce o cifra de afaceri de 500 milioane de euro.
"Noi am emis licente de export pentru paine in Italia", a afirmat Grigore Onaciu, director al Directiei pentru Agricultura Cluj, pentru cotidianul italian.
In acelasi timp, asociatiile brutarilor sovaie: "Nu cunoastem daca vreo societate vinde in Italia". Aceeasi reactie vine si din partea oficiilor din cadrul industriei alimentara, care afirma ca nu stiu nimic in privinta permiselor de import low-cost de paine.
Cu toate acestea, painea "coapta" romaneasca este de mult timp o realitate in multe supermarketuri si hipermarketuri italiane.
Potrivit exportatorilor romani, "hipermarketurile italiane s-ar retrage, scazand considerabil comenzile. Ne-ar compara cu o China mai mica, dar noi suntem o tara comunitara".
In locul datei de expirare este scris "produs copt si ambalat in acest magazin", dar, de fapt, produsul a fost fabricat mult mai departe de locul in care acesta se coace, si anume de-a lungul Dunarii, in Transilvania, Cluj, Constanta sau Timisoara, unde acum se gasesc mai multe fabrici italiene decat romanesti.
Conform cotidi