Guvernul a avizat cadrul legal ce permite înfiinţarea unei bănci-punte, care va prelua activele şi pasivele unei instituţii de credit ameninţate de faliment şi va asigura astfel continuarea serviciilor bancare şi plata creditorilor.
Banca Naţională a României va putea dispune transferul total sau parţial de active şi pasive către o bancă-punte în cazul în care se constată sau este previzibilă o deteriorare semnificativă a indicatorilor prudenţiali şi de performanţă financiară a unei instituţii de credit, arată un document avizat de Guvern şi citat de Mediafax.
Banca-punte va fi unul dintre cele trei instrumente pe care banca centrală le va putea aplica în cazul în care o instituţie de credit ameninţată de faliment va fi considerată ca având un risc sistemic, adică o eventuală cădere a instituţiei de credit va afecta semnificativ şi alte bănci.
Înainte de constituirea băncii-punte, BNR are opţiunea de a aproba preluarea de active cu asumarea de active sau introducerea Fondului de Garantare a Depozitelor în acţionariatul băncii falimentare, concomitent cu suspendarea dreptului de vot al celorlalţi acţionari.
Funcţionare temporară şi apoi vânzare
Pot fi transferate pasivele instituţiei de credit, cu excepţia capitalurilor proprii şi a împrumuturilor subordonate, precum şi activele acesteia, cu excepţia activelor de natura imobilizărilor corporale care, în opinia BNR, nu sunt necesare pentru desfăşurarea activităţii băncii-punte. Banca-punte va funcţiona cu avizul BNR pe o durată de până la doi ani, cu posibilitatea prelungirii în cazul în care riscul unei ameninţări faţă de stabilitatea financiară va persista sau negocierile cu investitorul care va achiziţiona aceste active şi pasive nu vor fi încheiate în termen. Autorizaţia băncii căreia i se preiau activele şi pasivele nu va mai fi valabilă, mandatul conducerii va înceta,