Curtea Constituţională a României (CCR) reia, miercuri, pentru a treia oară, discutarea sesizării Uniunii Social Liberale (USL) prin care se contestă Legea privind comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale.
Pe 18 ianuarie, CCR a amânat dezbaterile pe motiv că trebuie să ceară Guvernului detalii privind impactul financiar al aplicării acestei legi, respectiv dacă se economisesc 20 de milioane euro prin comasarea alegerilor. Sesizarea a fost depusă la CCR pe 22 decembrie 2011. ‘Prin legea pentru comasarea alegerilor se încalcă articolul 1 din Constituţie privind separarea puterilor în stat, articolul 11 legat de respectarea tratatelor internaţionale – respectiv Codul bunelor practici în materie electorală, dar şi articolele 15, 36, 37, 124 şi 126 referitoare la prelungirea mandatelor primarilor, consilierilor şi preşedinţilor de consilii’, declara în decembrie 2011 liderul deputaţilor social-democraţi, Mircea Duşa.
Tot atunci Partidul Social Democrat (PSD) emitea un comunicat de presă în care avertiza că respingerea moţiunii de cenzură, prin obligarea parlamentarilor Puterii să nu participe la vot, nu face decât să menţină România pe calea derapajului autoritarist pe care a intrat în ultimii ani. ”O analiză corectă ar trebui să ducă, în mod normal, la respingerea legii de către Curtea Constituţională, instituţie căreia îi cerem, măcar acum, o atitudine de respect faţă de lege şi democraţie. Astăzi, 22 Decembrie 2011, prin respingerea moţiunii de cenzură, actuala Putere a călcat în picioarele principiile şi idealurile pentru care s-a luptat la Revoluţia din 1989. Atunci, românii au cerut dreptul de a-şi decide soarta prin vot, au cerut pluralism politic, au cerut libertatea. Astăzi, PDL şi aliaţii săi au decis că oamenii pot să voteze doar când decide puterea politică, nu când o cer actele constitutive ale unui stat care se pretinde democratic”, s