Alpinistul Vasile Cipcigan are trei vârfuri importante la activ, aproximativ 18.000 de kilometri escaladaţi, iar marţi dimineaţă a plecat să-l bifeze pe al patrulea, Aconcagua.
Alpinismul este un sport periculos, cere multe sacrificii, dar oferă şi cele mai frumoase satisfacţii celor care îl practică. Printre cei care se recunosc în această definiţie se află şi Vasile Cipcigan, şeful de formaţie al Serviciului Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Cluj, ajuns la 33 de ani şi la 18.000 de kilometri escaladaţi pe munţii Globului. Cele mai înalte vârfuri din Europa şi America de Nord, Elbrus, respectiv Denali, dar şi Chapaev, din Kazakhstan, au fost doar încălzirea pentru Cipcigan, care se pregăteşte să ajungă, în viitoarea lună, pe vârful Aconcagua, cel mai înalt din afara Asiei, situat în America de Sud.
Temperaturile care au atins în dese rânduri -30 de grade Celsius nu au fost niciodată o problemă pentru alpinistul clujean, care a început să escaladaze prima oară un munte încă dinainte de vârsta majoratului. „Din anul 1996 am început să practic alpinismul, iar din 2000 sunt şi salvator montan. Nu ştiu de ce am ales acest sport, mai ales că, fiind clujean, nu am crescut chiar la poalele munţilor, dar mi-a plăcut pur şi simplu. A fost dragoste la prima vedere", şi-a amintit Cipcigan primii paşi în ale alpinismului. În România nu a avut ce discuta.
Everest, marele vis
Vârfurile din munţii Bucegi şi Făgăraş au fost doar o joacă de copil pentru ceea ce avea să devină cu adevărat important. În vara anului 2008, alături de alţi şapte colegi, alpinistul clujean şi-a propus să ajungă pe vârful asiatic Khan Tengri, 7.010 metri, din munţii Tian Shan, însă vremea proastă şi o viroză l-au făcut să atingă doar vârful Chapaev, cu aproape 1.000 de metri altitudine mai puţin. Aceasta a fost prima expediţie majoră a lui Cipcigan, care avea să se mândrească,