Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat, miercuri, la Bursa de Valori Bucureşti, că profiturile companiilor de stat sunt direcţionate prea des către către "buzunarele unor persoane cu relaţii influente" sau către bugetul de stat, nu spre investiţii.
Diplomatul american a deplâns faptul că în prezent "profiturilor companiilor de stat sunt prea des direcţionate spre bugetul de stat sau spre buzunarele unor persoane cu relaţii influente".
El a spus că, deşi în mod evident este dreptul statului să transfere aceste venituri către bugetul propriu, acest lucru lipseşte companiile de stat de fondurile necesare pentru investiţii, pentru a genera creştere economică.
Gitenstein a mai spus că bursa rămâne o resursă insuficient valorificată, în ciuda faptului că rezultatele înregistrate anul trecut demonstrează interesul investitorilor pentru România. "În ciuda faptului că rezultatele înregistrate anul trecut demonstrează că investitorii sunt interesaţi de România, Bursa rămâne o resursă insuficient valorificată", a spus ambasadorul.
El a adăugat că "deşi capitalizarea bursieră în România a înregistrat o creştere semnificativă, ea mai poate creşte extrem de mult".
În susţinerea afirmaţiilor sale ambasadorul a arătat că în Germania capitalizarea bursieră reprezintă reprezintă 45% din PIB, în Austria - 36%, în timp ce în România reprezintă doar 11% din PIB.
"Dat fiind faptul că atragerea unui număr mare de investitori străini este o prioritate a Guvernului, Bursa de Valori Bucureşti ar trebui folosită intensiv ca motor al creşterii, generând lichidităţi pentru toate tipurile de investitori, fie ei investitori interni, străini, mari sau mici, şi chiar pentru sectorul public", a spus ambasadorul.
Ambasadorul a amintit că a vorbit şi în trecut despre nevoia de a obţine investiţii private în vederea realizării îmbunătăţi