Între 26 ianuarie şi 29 februarie, la Ministerul Sănătăţii sunt programate consultările pentru elaborarea noului proiect legislativ privind organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar şi pentru revizuirea pachetului de servicii de bază acordat asiguraţilor. Consultările debutează mâine la Ministerul Sănătăţii cu colegiile profesionale.
Secretarul de stat Vasile Cepoi, coordonatorul acestor consultări, a declarat că principalele teme de discuţie sunt "reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate, a spitalelor, dezvoltarea sistemului de asistenţă medicală de urgenţă, organizarea unei infrastructuri pentru asigurarea calităţii serviciilor medicale, cu extinderea de la nivelul spitalelor pentru toate categorii de servicii medicale” etc.
Secretarul de stat Vasile Cepoi a mai precizat că în prima etapa Ministerul Sănătăţii nu va veni cu propuneri, ci va lua la cunoştinţă care sunt "aşteptările societăţii de la această lege”. Sunt aşteptate propuneri concrete, punctuale şi argumentate, "urmând ca echipa, grupul de lucru care va scrie legea să le pună în pagină. După ce se elaborează proiectul de lege, în perioada aceea de dezbatere publică de 30 de zile, va avea loc o discuţie pe noul proiect de lege aprobat”, a anunţat secretarul de stat Vasile Cepoi.
Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR – suferinzi de cancer, diabet, hepatită, hemofilie, boli autoimune) au elaborat, deja, o serie de amendamente şi propuneri. În opinia acestor suferinzi, primordială este înfiinţarea Autoritatăţii Naţţionale pentru Protecţia Pacienţilor şi a Asiguraţilor – ANPPA – în subordinea Parlamentului, care să aibă rolul de control, supraveghere şi monitorizare a sistemului de sanatate în general şi a patologiilor majore care afectează populaţia, în particular. În privinţa programelor naţionale de sănătate de sănătate sunt imperative: stabilirea clară