Cum a reflectat presa internaţională ieşirea în stradă a mii de români din aceste zile? Să ne uităm puţin la titluri. "Românii protestează contra măsurilor de austeritate" (New York Times), "Protestele antiausteritate din România devin violente" (Al-Jazeera), "Mii de oameni protestează împotriva măsurilor de austeritate în România" (Reuters), "În România, proteste contra austerităţii, privatizărilor şi Guvernului" (Le Monde), "Pentru a şaptea zi, românii ies în stradă pentru a protesta contra măsurilor de austeritate" (Washington Post), "Protestele împotriva tăierilor de austeritate şi a corupţiei continuă pe cuprinsul României" (MSNBC), "Mii de oameni protestează în România împotriva măsurilor de austeritate pentru a opta zi" (Bloomberg Business Week), "România: Protestatari înfuriaţi de măsurile de austeritate se ciocnesc cu poliţia" (International Business Times), "România: Populaţia manifestează contra austerităţii" (L'Express), "România, aţintită pentru mai multe proteste împotriva măsurilor de austeritate" (BBC).
Ceea ce se vede în titlu, este evidenţiat şi în conţinutul articolelor. Nota comună a acestor relatări pare a fi aceea că românii protestează contra măsurilor de austeritate.
La un an şi jumătate de la tăierile bugetare drastice operate de Guvern! Ideea ar fi că astfel de măsuri ating praguri de suportabilitate socială de la care explozia în stradă devine o consecinţă firească.
Este privirea analiştilor internaţionali asupra protestelor de la noi una superficială sau - dimpotrivă - la nivelul societăţii româneşti trebuie să asimilăm învăţăminte potrivit cărora austeritatea nu ne duce nicăieri, iar echilibrul bugetar este de-a dreptul neglijabil? Este o întrebare pe care trebuie să ne-o punem la modul cel mai serios pentru a nu ne îndrepta spre politici sau decizii care să aibă la bază un diagnostic inexact.
Tema trebuie reluat