Discursul despre starea naţiunii susţinut de un preşedinte pe cale să caute realegerea e mereu un eveniment ciudat. Barack Obama mai are puţin şi se va alătura cursei prezidenţiale, aşa că marile idei pe care le-a prezentat marţi sunt mai degrabă o justificare a unui posibil nou mandat şi o prezentare a priorităţilor unei a doua administraţii Obama.
Cea mai nouă şi măreaţă idee enunţată de şeful de la Casa Albă a fost cuantificarea exactă a aşa-numitei "reguli Buffett". Toţi cei care au venituri mai mari de un milion de dolari anual ar trebui să plătească un impozit de cel puţin 30%. Ce efecte ar avea o asemenea măsură la bugetul de stat nu ştim, nu o ştie nici staff-ul lui Obama. Dar mesajul ascuns este important: Barack Obama vrea să inverseze raportul de impozitare dintre munca "normală" şi activitatea de investiţii.
Deficitul bugetar a fost identificat drept o ameninţare la adresa creşterii economice, dar nu putem spune că ar fi o mare surpriză. Apoi, o parte din economiile de la bugetul apărării ar urma să fie utilizată pentru investiţii în infrastructură.
Pe plan extern, Obama a promis că SUA vor rămâne "naţiunea indispensabilă", cu toate că a reiterat economiile de 500 de miliarde de dolari necesare în sectorul apărării. În rest, nici măcar un cuvânt despre relaţiile cu Irakul după retragerea trupelor sau despre datoria suverană uriaşă a ţării.
Dragi agenţi, Partidul Comunist nu mai există! (Süddeutsche Zeitung)
Serviciile de informaţii germane s-au ocupat în ultimii ani cu spionajul extremismului de stânga. La cel de dreapta, Verfassungsschutz a eşuat lamentabil. În timp ce agenţii supravegheau 27 de parlamentari din Partidul Stângii, neonaziştii comiteau crime în serie şi îşi dezvoltau reţeaua. Cum argumentează ministrul german de Interne această pierdere de timp şi resurse? Păi, spune că trebuie să păstrăm propo