SUA s-au pronunţat marţi în favoarea “bunelor relaţii” dintre Franţa şi Turcia”, la o zi după adoptarea de către Senatul francez a unei legi prin care este penalizată negarea genocidului armenilor în 1915, puternic contestată de autorităţile de la Ankara.
“Sincer, aceasta afacere priveşte Turcia şi Franţa“, a declarat în cursul unui briefing purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Victoria Nuland. “Dar ne dorim să vedem bune relaţii între cele două ţări care sunt aliate ale Statelor Unite”, a continuat ea. “Părerea noastră în această problemă este bine cunoscută şi nu s-a schimbat. Am informat guvernul francez şi le-am spus cum am gestionat această chestiune”, a adăugat Victoria Nuland.
Preşedintele Barack Obama a comemorat în aprilie anul trecut cea de-a 96-a aniversare a masacrului armenilor din Imperiul Otoman, cerând autorităţilor de la Ankara “completa” recunoaştere a acestor crime, dar fără să le califice ca “genocid“, deşi în campania electorală din 2008 preconizase să folosească termenul în cauză, transmite Agerpres. După adoptarea legii în Adunarea Naţională de la Paris, un alt purtător al diplomaţiei americane, Mark Toner, s-a mărginit să precizeze că administraţia de la Washington continuă “să susţină normalizarea relaţiilor dintre Turcia şi Armenia”.
Primul ministru turc, Recep Tayyip Erdogan, a calificat marţi drept “discriminatoare şi rasistă” legea aprobată luni seară de Senatul francez. “Ne vom anunţa planul de acţiune în funcţie de evoluţiile din acest dosar”, a adăugat şeful guvernului turc, indicând faptul că “Turcia se află încă într-o perioadă de răbdare”. Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, are la dispoziţie 15 zile pentru a promulga legea în cauză.
SUA s-au pronunţat marţi în favoarea “bunelor relaţii” dintre Franţa şi Turcia”, la o zi după adoptarea de către Senatul francez a unei legi prin care es