O delegaţie a Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare-Proiectare din România (FSLCPR) a depus, miercuri, după încheierea mitingului de protest din faţa Ministerului Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului, o listă cu principalele revendicări ale angajaţilor din acest domeniu. Sursa: AMEL EMRIC
Sindicaliştii din domeniu cer ca Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică să revină la statutul de autoritate în subordinea Guvernului, cu filă de buget independentă, aşa cum s-a întâmplat până în 2005.
Bugetul pentru cercetare şi proiectare, 1% din PIB
O altă revendicare vizează respectarea legislaţiei interne şi a angajamentelor europene, prin aducerea bugetului Cercetării-Proiectării la nivelul de 1% din Produsul Intern Brut (PIB), în conformitate cu prevederile Constituţiei României. "Este foarte important să nu mai aibă loc certificarea institutelor naţionale, deoarece prin această măsură se urmăreşte distrugerea unităţilor de profil. În plus, dorim să fie stopat procesul de desfiinţare a unităţilor de Cercetare Ştiinţifică - Dezvoltare Tehnologică, acţiune care are loc fie prin comasarea ilegală a institutelor naţionale din domeniu, fie prin absorbţia unităţilor de Cercetare de către Universităţi', a spus preşedintele FSLCPR Radu Minea, citat de Agerpres.
Sindicaliştii sunt sceptici
"Am predat lista cu revendicări domnului Cătălin Baba, care are funcţia de ministru secretar de stat în Ministerul Educaţiei. Domnia sa se ocupă însă de sectorul învăţământului preuniversitar, iar din acest motiv nu credem că va putea juca un rol activ în soluţionarea problemelor cu care ne confruntăm. În orice caz, vom aştepta până săptămâna viitoare să primim un răspuns din partea ministerului, iar apoi vom decide paşii pe care îi vom parcurge în perioada următoare", mai spus Radu Minea.