Comisia Europeana a propus miercuri o reforma a normelor din 1995 ale UE in materie de protectie a datelor in vederea consolidarii dreptului la confidentialitate pe internet si a dezvoltarii economiei digitale a Europei. Printre principalele modificari se numara introducerea "dreptului de a fi uitat", gratie caruia utilizatorii vor putea sa-si stearga datele online care ii privesc, in cazul in care nu exista motive intemeiate pentru pastrarea lor, precum si amenzi de pana la un milion de euro pe care le pot primi companiile care incalca aceste norme.
Conform Executivului European, cele 27 de state membre ale UE au pus in aplicare in mod diferit normele din 1995, ceea ce a condus la divergente in ceea ce priveste asigurarea aplicarii acestora, iar o legislatie unica va elimina fragmentarea actuala si sarcinile administrative costisitoare, conducand la realizarea de economii de catre firme de aproximativ 2,3 miliarde euro pe an.
"Cu 17 ani in urma, mai putin de 1% dintre europeni utilizau internetul. Astazi, cantitati insemnate de date cu caracter personal sunt transferate si schimbate pe toate continentele si pe intreg globul in fractiuni de secunda. Propunerile mele vor contribui la consolidarea increderii in serviciile online, deoarece oamenii vor fi mai bine informati cu privire la drepturile lor si vor detine un control sporit asupra informatiilor care ii privesc", a declarat Viviane Reding, comisarul UE pentru justitie si vicepresedinte al Comisiei Europene.
Principalele modificari din cadrul acestei reforme includ:
un set unic de norme in materie de protectie a datelor, valabil pe intreg teritoriul UE. Vor fi eliminate cerintele administrative inutile, cum ar fi cerintele de notificare pentru societati. Acest lucru va duce la realizarea unor economii de aproximativ 2,3 miliarde euro pe an de catre intreprinderi;in locul obl