Traian Băsescu a ţinut un discurs atipic. Aproape că şi-a cerut scuze pentru gafele sale, a adoptat o poziţie mai degrabă defensivă timp de 45 de minute şi s-a ferit să atace prea mult Opoziţia, faţă de seara precedentă, când a pus la zid USL-ul şi în mod special pe Ion Iliescu.
Cu o voce mult mai sigură decât în seara precedentă, preşedintele Traian Băsescu a făcut declaraţii memorabile, demne de scris cu litere de-o şchioapă pe prima pagină a ziarelor, dar şi afirmaţii interpretabile. În prima categorie intră o declaraţie făcută spre finalul discursului său: ”Sunt de meserie comandant de navă şi nu am ratat niciodată destinaţia. Nu o să ratez nici acum cu România”, spune zâmbind şeful statului, care ştie că metaforele de acest gen sunt uşor de reţinut şi au o rezonanţă uriaşă, mai ales dacă sunt spuse la o oră de maximă audienţă.
Traian Băsescu a respins eticheta de dictator pusă de Opoziţia parlamentară şi de o parte a străzii. "Oricât de mare ar fi presiunea cu eticheta de dictator, voi continua să susţin fără rezerve toate instituţiile statului care luptă împotriva corupţiei, fie că vorbim de Poliţie, de Parchet sau Justiţie. Ceea ce nu înseamnă neapărat că voi fi un om care să nu observe şi să nu se manifeste atunci când voi crede că s-au produs erori", afirmă preşedintele.
Apoi, şeful statului a spus răspicat că nu are de gând să demisioneze, eliminând un semn de întrebare pe care poate că unii (puţini, ce-i drept!) îl aveau. El a adus ca argument faptul că ţara se află în plină criză: ”Preşedinţii nu pot să demisioneze în perioadă de criză. Nu iau în consideraţie o asemenea soluţie, decât dacă va fi evident că asta este soluţia”.
La capitolul declaraţii interpretabile, să o notăm pe cea în care preşedintele spune că nu exclude varianta unui referendum, pentru a-şi testa susţinerea în rândul populaţiei: ”Este o variantă pe care o