Programul "Kogalniceanu" pentru intreprinderi mici si mijlocii (IMM) a debutat anul acesta cu inscrierea institutiilor bancare. IMM-urile care vor solicita intrarea in program pot beneficia de subventionarea partiala din partea statului roman a dobanzii la credite contractate la bancile participante. Conventiile de colaborare intre Guvern si institutiile de credit vor fi semnate pe data de 15 februarie. Anul trecut, bancile partenere au fost BRD Groupe Societe Generale, Alpha Bank, Banca Comerciala Carpatica, Banca Transilvania, Bancpost, CEC Bank, Garanti Bank, OTP Romania si Pro Credit Bank. Prin intermediul acestei forme de sprijin, potentialii beneficiari vor putea contracta credite de la bancile comerciale din tara acceptate de Guvern printr-un protocol, pentru care statul roman va subventiona 70 la suta din rata dobanzii, dar nu mai mult de 6,5 la suta pe an. Valoarea maxima a creditului este de 125.000 lei, iar 80 la suta din acesta va fi garantat de stat prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).
Incepand cu data de 9 septembrie 2011 si pana in prezent s-au inscris in programul "Kogalniceanu" 3.758 de firme, dintre care peste 3.400 au fost evaluate. Din totalul de dosare evaluate, peste 2.700 au fost admise si in jur de 600 respinse.
Cu toate ca rata dobanzii este subventionata partial de statul roman, potentialii beneficiari trebuie sa fie foarte atenti la diferitele comisioane care nu vor fi subventionate. De exemplu, din cele 10 banci participante in programul pe anul trecut, sapte practica un comision de acordare, care variaza intre 0,5 la suta si 1,8 la suta din valoarea liniei de credit. Un alt cost care a lansat multe controverse este cel de gestiune, impus de patru banci partenere la valoarea de 0,1 - 1 la suta din credit. Dobanzile practicate de institutiile de credit care au incheiat acord