Guvernul roman ar trebui sa se uite la ofertele de vanzare de actiuni pe bursa nu doar ca un mod de a privatiza, ci ca un mijloc prin care acele companii pot sa straga capital pentru investitii, a declarat azi Mark Gitenstein, ambasadorul SUA din Romania, care a adaugat ca sustine “entuziasmat” ofertele publice initiale (IPO) de la Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, si cele secundare (SPO) de la Transelectrica, Transgaz si Petrom.
“Zece miliarde de euro sunt necesare pentru modernizarea sistemului energetic romanesc. Acum profiturile companiile de stat sunt mult prea des intoarse in cuferele statului sau in buzunarele oamenilor bine conectati. Desi transferarea profiturilor catre stat este dreptul statului, realitatea este ca asta priveaza companiile de fonduri pe care sa le investeasca si care sa conduca cresterea”, a declarat azi Mark Gitenstein, cu ocazia unei conferinte organizata de Fondul Proprietatea si Bursa din Bucuresti cu ocazia aniversarii unui an de la listarea FP.
Coruptia din aparatul de stat este una dintre temele favorite ale ambasadorilor americani si se Numara printre factorii care inhiba investitiile SUA in Romania, unde topul investitorilor straini este condus de tari precum Olanda, Austria sau Franta.
Ambasadorul american a dat ca exemplu compania australiana Zeta Petroleum care a programat o oferta publica in luna martie la bursa din Australia pentru a finanta investitiile din Romania.
“In Romania sunt 760 companii de stat a caror valoare este 11% din PIB. Aceste companii ar putea face la fel ca Zeta. Sa devina un driver al revenirii economice a Romaniei”, a adaugat Gitenstein.
Piata de capital nu va genera singura cresterea pe termen lung, subliniaza ambasadorul SUA, de aceea orice companie, de stat sau privata, trebuie sa demonstreze ca este “resposabila” si “sensibila”