Activitatea jurnaliştilor s-a confruntat cu probleme peste tot în lume, inclusiv în ţări democratice ca Statele Unite, Franţa sau Italia, arată Reporters sans Frontiers (RSF) în raportul său asupra libertăţii presei în 2011, anul revoluţiilor şi contestărilor arabe, relatează AFP, potrivit Mediafax.
„Represiunea a fost cuvântul-cheie anul trecut. Niciodată libertatea de informare nu a fost atât de mult asociată democraţiei, niciodată activitatea jurnaliştilor nu a stânjenit mai mult inamicii libertăţilor“, scrie asociaţia în cea de a doua ediţie a raportului său anual asupra libertăţii presei în 179 de ţări.
„Niciodată cenzura şi atentatele la integritatea fizică a jurnaliştilor nu par să fi fost atât de numeroase“, continuă RSF.
Doar câteva ţări sunt considerate ca oferind o „bună“ situaţie jurnaliştilor. Este vorba despre Norvegia, Finlanda, Germania, Suedia, Austria, Irlanda, Benelux, Capul Verde, Canada şi Namibia.
Finlanda ocupă primul loc încă de la prima ediţie a acestui clasament, lansat în urmă cu zece ani.
Un fapt notabil este intrarea pentru prima dată a unei ţări africane în topul primelor zece, alcătuit în principal din state europene. Este vorba despre Capul Verde, care se clasează pe locul nouă, după ce în 2010 se afla pe poziţia 26.
La polul opus se află Eritreea, Turkmenistanul şi Coreea de Nord, ţări în care un există „nicio libertate publică (şi care) ocupă fără nicio surpriză poziţiile de la finalul clasamentului“, însoţite de Siria, Iran şi China.
În Statele Unite, 25 de jurnalişti au fost arestaţi şi suspuşi unor brutalităţi din partea poliţiei, în timp ce acopereau mişcări de protest. Această ţară ocupă locul 47 în clasament, după ce în 2010 s-a aflat pe poziţia 20.
Marea Britanie, clasată pe locul 28, "menţine o legislaţie suprarealistă, care permite întregii lumi să vină să dea în judecată