”Știu ce trebuie făcut…” ”Știu ce avem de făcut…” ”Știm care este orizontul…” Am pierdut șirul ”știu-rilor” enumerate de Traian Băsescu într-un singur discurs. Scoase dintr-un manual prost de comunicare (relații) publice, unde scrie că vorbitorul trebuie să transmită siguranță. Nu știu însă pe cine a mai reușit să convingă. Pentru că singurul mesaj transmis nemulțumiților ieșiți pe străzi a fost că sunt niște ”neaveniți”. Și, la modul cel mai direct, le-a declarat război. Și a avut grijă să delimiteze și taberele.
De o parte ”societatea civilă de bună calitate”, iar de cealaltă parte ”neaveniții” care vor să le ia locul. ”În ultima perioadă societatea civilă de bună calitate s-a retras în cochilie, este timpul să revină pentru că altfel locul ei va fi ocupat de foarte mulţi neaveniţi care se vor revendica a fi reprezentanţii societăţii civile. Avem o intelectualitate care, probabil, descurajată de criză, descurajată de unele măsuri guvernamentale, descurajată de unele poziţii ale mele, s-a retras şi nu vrea să se mai implice în viaţa socială şi politică. Este un apel, dacă vreţi, pe care îl fac, la revenirea societăţii civile de bună calitate în prim-planul vieţii politice şi sociale prin contribuţiile pe care le poate aduce”, a spus Traian Băsescu.
Practic, Traian Băsescu a reîntins mâna către intelectualii care l-au părăsit, rând pe rând. Și, făcând, ipocrit, apel la o așa-zisă solidaritate, a mai avut grijă să arunce mărul discordiei în mijlocul societății civile. Oare care e ”societatea civilă de bună calitate”, la care a făcut referire, se vor întreba unii, și cine sunt ”neaveniții”? Cel puțin în cazul ”neaveniților”, răspunsul e destul de simplu. Pentru că au ieșit în stradă. Cel puțin la Cluj, protestatarii și-au însușit deja calificativul de ”neaveniți”, la fel cum și l-au asumat pe cel de ”ciumpalaci”. De partea ”societăți civile de bună calit