Există zvonul că s-ar discuta despre o nouă lege de restituire către persoanele păgubite de regimul comunist, spune la RFI avocatul Gheorghe Piperea, „în condiţiile în care bineînţeles că Fondul Proprietatea şi-a epuizat capacitatea de fond de despăgubiri - nu mai există aproape nici o acţiune a statului la Fond”.
„Sau, mă rog, să nu exagerez, mai există undeva la 0,2% din acţiuni deţinute de stat, cu care în mod evident nu se mai pot despăgubi nici măcar 1000 de persoane. Statul va trebui fie să suplimenteze capitalul social al Fondului Proprietatea, dacă vrea ca despăgubirile să se dea în continuare prin Fond, fie să reglementeze o nouă modalitate de despăgubiri”, explică avocatul Gheorghe Piperea.
Afirmaţia sa o completează pe cea a ambasadorului SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, care a declarat miercuri că „actualul sistem de restituire nu funcţionează”. Interesul autorităţilor americane asupra acestui subiect provine din faptul că unii cetăţeni americani au dreptul la astfel de compensaţii.
„Cred că problema cu procesul de restituire se regăseşte foarte bine articulată în decizia CEDO pe această temă, căreia Guvernul trebuie să i se supună în termen de 18 luni. Mai mulţi dintre noi, cei din comunitatea diplomatică de la Bucureşti, ne-am aflat în legătură cu Guvernul în legătură cu acest subiect. Sunt la curent cu existenţa unor proiecte legislative care sunt luate în calcul”, a spus ambasadorul.
Despre ce este vorba? CEDO a cerut României un nou mecanism complet şi eficient de despăgubire, oferind un termen „de execuţie” de 18 luni, cu începere din august 2010 (data pronunţării), după unii specialişti, sau din octombrie 2010, data motivării hotărârii. Prof. univ. dr. avocat Gheorghe Piperea, intervievat de Ella Moroiu
Suntem foarte aproape de data-limită şi, până în momentul de faţă, o soluţie cât de cât coerentă nu e d