Daily Mail a publicat un reportaj impresionant despre Sri Lanka, ţara care a dovedit că medicina nu are limite, redând vederea multor oameni, graţie exportului de ţesut ocular.
"La ora 10.25 dimineaţa, ochiul căprui al unui om care a închis pentru ultima oară pleoapele a fost extirpat. Patru ore mai târziu globul ocular privea neclintit de pe o tăviţă de oţel plafonul unei săli de operaţie în care se aflau doi pacienţi care îşi pierduseră vederea, amândoi aşteptând şansa la o nouă viaţă", aşa începe articolul publicat în Daily Mail.
S.P.D. Siriwardana, de 63 de ani, stătea nemişcat sub o pânză albă, în timp ce chirurgul îi înlocuia cu delicateţe corneea ochiului drept, afectată de cataractă. În aceeaşi sală de operaţie, pacientul A.K. Premathilake, de 32 de ani, aşteaptă şi el un transplant de celule stem din sclera aceluiaşi ochi donat, pentru a-şi mai recăpăta din capacitatea vizuală, după ce globul ocular i-a fost ars cu acid în timpul unui accident de muncă.
"Ochiul provenit de la persoana decedată i-a fost donat fiului meu. Deşi omul acela este mort, el încă este în viaţă. Ochii lui încă privesc lumea", spune A.K. Admon Singho, tatăl lui Premathilake. Sri Lanka, statul insular cu 20 de milioane de locuitori, situat în sud-estul coastei indiene, se mândreşte cu faptul că poate reda vederea oamenilor.
Trei cornee în eprubete
Ţesuturile sunt apoi împachetate şi trimise în străinătate, în acest caz coletul urmează să ajungă în Japonia
Ţara care încearcă să-şi revină după aproape un sfert de secol de război civil este aproape cel mai important furnizor internaţional de cornee din lume. Sri Lanka donează aproape 3.000 de cornee pe an şi a furnizat membrane oculare către 57 de ţări, timp de aproape jumătate de secol, cel mai mare beneficiar fiind Pakistanul, potrivit Societăţii donatorilor de ochi din Sri Lanka, un ONG car