Robert Zoellick, al unsprezecelea președinte al Băncii Mondiale, oferă Germaniei un plan de acțiune pentru gestionarea și soluționarea crizei datoriilor suverane care afectează zona euro.
În cadrul unui articol publicat în prestigioasa publicație financiară „Financial Times”, Zoellick consideră că Germania are responsabilitatea de a-și asuma conducerea continentului întru salvarea uniunii monetare. Deși statul german s-a găsit, de multe ori, în situația dificilă de a fi îndemnată să ia acțiune doar pentru a fi criticată pentru agresivitate ulterior, nicio altă țară nu poate să scoată continentul din criză și să-i asigure redresarea economică.
Până în prezent, Europa s-a împiedicat dintr-o soluție parțială în alta, cumpărând timp fără a rezolva problemele structurale ale datoriei suverane, ale sistemului bancar și ale competitivității. Pactul fiscal, combinat cu măsurile de austeritate bugetară și reformă structurală în Italia și Spania, precum și susținerea Băncii Centrale Europene, au ajutat la îmbunătățirea prospectelor, dar, consideră Zoellick, aceste măsuri nu sunt suficiente.
Riscurile abundă
Problema principală, identificată de Zoellick, este creșterea economică, în special în economiile de la periferia zonei euro. „Ce se va întâmpla cu susținerea politică a primului ministru Monti dacă Italia nu va avea rezultate?” se întreabă, retoric, președintele BM. „Și care vor fi costurile destrămării zonei euro, precipitate de polticile de austeritate impuse de Germania?”
Conform lui Zoellick, Germania trebuie să-și extindă planul de acord fiscal într-un proiect care să ofere stimulente și susținere țărilor care iau măsuri în această privință. Germania nu poate și nici nu trebuie să salveze țările care nu iau acțiune pentru a se salva singure, dar poate oferi asistență reformelor implementate pentru a menține susținerea