În Braşov mai există circa 154.000 de salariaţi înregistraţi oficial.
O analiză a Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Braşov arată că atunci când nu a scăzut, nivelul de trai al oamenilor din judeţ s-a îmbunătăţit cu procente foarte mici. Directorul DJS Braşov, Ioan Popescu, este şi în continuare pesimist. El spune că anul acesta va fi în continuare dificil.
Judeţul Braşov avea la sfârşitul lunii noiembrie 2011, un număr de 154.500 de salariaţi, comparativ cu 273.000, câţi erau în 1990, când 50.000 din numărul total de muncitori lucrau încă în industrie.
Rămâne un judeţ industrializat
"Cu toate că marile uzine braşovene au dispărut, Braşovul rămâne în continuare un judeţ industrializat, industria fiind pe primul loc şi în prezent. Industria şi-a revenit după anul 2000, investiţiile germane ocupând primul loc în judeţ în industrie. Soldul balanţei este excedentar pentru că judeţul Braşov exportă mai mult decât importă, iar cifra de afaceri a crescut cu 14%", a mai precizat directorul Direcţiei de Statistică Braşov la prezentarea unei statistitci pe primele 11 luni ale anului trecut.
Popescu a mai arătat că domeniul construcţiilor a înregistrat o scădere de 40% faţă de 2010, precum şi una de 2 % în domeniul investiţiilor.
Salarii în scădere
De asemenea, salariul nominal la Braşov a scăzut pe primele 11 luni din 2011 cu 1,25%, în timp ce la nivelul ţării a crescut. Veniturile salariale în acelaşi interval au fost mai mici cu 4,6% decât media pe ţară. Puterea de cumpărare a braşovenilor a scăzut în cele 11 luni ale anului trecut cu 4,5 % în timp ce la nivelul ţării a crescut cu 5%.
Locuri de muncă puţine
Gradul de ocupare din totalul resurselor de muncă este de 54-55% faţă de 59% la nivelul ţării, şi la 60% faţă de nivelul Regiunii Centru. Există ofertă mare de forţă de muncă, dar cererea este redusă. Creşteri s-au