„Mergînd spre inima comunei Şirineasa, treci prin satul Slăviteşti, localitate cu puternice conotaţii spirituale şi istorice din viaţa judeţului nostru. De cum depăşeşti indicativul rutier al comunei... există vestigiile unei reşedinţe boiereşti construită în anul 1750 de boierul Ion Slăvitescu. În zona ansamblului monumental de aici a existat o biserică. Acum, în locul unde se ridica frumoasa bisericuţă, tronează o formă geometrică din tablă ruginită care ascunde ceea ce a mai rămas din monumentul istoric, deteriorat pînă aproape de distrugerea totală.“ Romeo Popescu, miercuri, 6 iulie 2011, www.voceavalcii.ro.
Acest fragment din semnalul de alarmă – tras, după opinia mea, mult prea tîrziu – se referă la o biserică destul de cunoscută în secolele XIX-XX. Cît despre starea ei actuală de ruină, ea este consemnată şi în Lista Monumentelor Istorice din 2010, unde sînt menţionate, la poziţia 638, „Ruinele bisericii «Sf. Voievozi». 1740-1750“, înregistrate cu codul VL-II-m-B-09916.
DE ACELASI AUTOR Contele de Rîmnic Printre blocuri la Focşani Evanghelie Zappa şi reşedinţa lui de la Broşteni, Ialomiţa La CăiuţiConstruită, conform pisaniei, la 30 septembrie 1751, biserica din Slăviteşti făcea parte dintr-un ansamblu de construcţii care alcătuiau o curte boierească specifică Olteniei secolului al XVIII-lea. Ea era capela, biserica de curte care se alătura unei reşedinţe boiereşti de ţară, compusă din casă, anexe gospodăreşti şi o culă, un turn de refugiu şi apărare al locuitorilor curţii. În 1859, curtea este vizitată de Teodore Margot, care o prezintă în cartea sa, O viatorie în cele şaptesprezece districte ale României, antiquităţi, curiozităţi naturale, statui, oraşe, monumente, date istorici, usuri şi moravuri. El menţionează cula ce fusese clădită „de o tărie nespusă“ şi avea „uşa de intrare făcută din lespezi de piatră“. În culă „se închise Drăghici Slă