Romania, alaturi de alte 21 de state din Uniunea Europeana, a semnat astazi in Japonia documentul intitulat ACTA (Anti-Countereiting Trade Agreement), un acord multilateral international ce isi propune sa stabileasca standarde comune in ceea ce priveste proprietatea intelectuala si lupta impotriva pirateriei.
Totusi, pentru intrarea tratatului in vigoare, acesta trebuie ratificat de Parlamentul Romaniei, dar si de Parlamentul European, iar acest lucru este programat sa aiba loc in luna iunie.
Documentul a fost semnat joi de toate statele membre UE in afara de Germania, Olanda, Estonia, Cipru si Slovacia, potrivit unui anunt publicat pe site-ul Ministerului Japonez de Externe. Acelasi anunt spune ca si tarile care nu au semnat documentul joi sunt asteptate sa o faca in cel mai scurt timp, dupa parcurgerea anumitor proceduri interne necesare.
Pe langa statele europene care au aderat astazi la ACTA, documentul a mai fost semnat, printre altele, si de Statele Unite, Australia, Canada, Japonia sau Coreea de Sud.
Ce este ACTA?
ACTA este un acord care ar permite instalarea unui cadru legal international anti-piraterie la care tarile sa adere voluntar.
Tarile care au negociat forma documentului l-au descris ca un raspuns la cresterea comertului cu bunuri contrafacute si cresterea pirateriei de bunuri protejate prin drepturi de autor.
"Umbrela" de aplicabilitate a ACTA este foarte larga, de la comertul cu bunuri contrafacute (precum articole de imbracaminte sau electronice) si comertul cu medicamente generice, pana la pirateria pe Internet. Domeniul din urma atrage si cele mai mari ingrijorari din partea grupurilor de activisti.
Practic, potrivit unui document redactat in ocrombrie 2011 de catre Asociatia Pentru Tehnologie si Internet, ACTA poate aduce amenintari serioase drepturilor la l