Deşi au trecut mai bine de două luni de când OAR a solicitat public Primăriei Constanţa supunerea noului PUZ al Peninsulei unei dezbateri publice, administraţia locală nu a dat niciun răspuns. Preşedintele OAR, arhitectul Alexandru Bălan, susţine că planul poate fi atacat din cauza lipsei de procedură.
În luna noiembrie a anului trecut, Ordinul Arhitecţilor din România, Filiala Teritorială Dobrogea, a adus în atenţia opiniei publice un subiect extrem de delicat, noul Plan de Urbanism Zonal (PUZ) al Peninsulei. Vorbim, nota bene!, despre una dintre cele mai frumoase zone ale Constanţei, zona istorică, unde, paradoxal, ruina şi mizeria par să domine peisajul. Noul PUZ al Peninsulei este elaborat de SC Expaco SRL, sub coordonarea Mirelei Băncescu, beneficiar fiind Primăria Constanţa. Acest nou Plan de Urbanism Zonal este extrem de important, pentru că el aduce o serie de modificări cel puţin ciudate, dacă nu scandaloase, vechiului PUZ, elaborat de reputatul arhitect Dorin Ştefan. Noul plan prevede că pe taluz, altfel spus fâşia de pământ dinspre Portul Tomis, respectiv Plaja Modern, porţiune devenită proprietate privată, se vor ridica imobile de la P+5 până la P+10. Pe lângă aceste construcţii, PUZ-ul permite şi construcţia unor clădiri care ar putea avea chiar şi 30 de etaje. Şi asta nu doar în zona mai sus amintită (care are aproximativ 750.000 mp, un metru pătrat în zonă atingând, în medie, 350 de euro), ci în toată Peninsula.
„N-am avut niciun ecou"
Altfel spus, zona istorică a Constanţei, probabil cel mai bogat caleidoscop cultural şi arhitectural al oraşului, riscă să devină un cartier cu blocuri turn, o îngrămădire pestriţă de construcţii care sfidează orice regulă a arhitecturii, a unei armonii urbanistice.
Pentru ca Peninsula să nu se transforme însă în monedă de schimb menită să servească cele mai ascunse int