Deşi Comisia Europeană şi-a anunţat de mai multă vreme planurile de a întemeia o agenţie de rating europeană care să devină un concurent serios pentru cele trei mari agenţii americane, Standard & Poor's, Fitch şi Moody's, primul pas pe această cale a fost făcut de matematicianul austriac Dorian Crede, relatează publicaţia germană Der Spiegel.
Crede, angajatul unei companii de IT din Zürich şi totodată unul dintre milioanele de autori ai enciclopediei online Wikipedia, a început proiectul său, numit Wikirating, în 2010, după ce a constatat că prognozele agenţiilor mari dăduseră greş înaintea crizei financiare din 2008, când instituţii şi state ale căror economii fuseseră date drept investiţii sigure se prăbuşiseră peste noapte. „Exemplul Islandei sau cel al băncii Lehman Brothers m-au făcut să îmi pierd toată încrederea în agenţii", a declarat Crede cotidianului austriac Der Standard.
Profitând de experienţa sa cu Wikipedia şi observând că nu există nici o alternativă credibilă la cele trei mari agenţii, Crede a început să lucreze împreună cu colegul său Erwan Salembier la un nou concept - bazat, ca şi Wikipedia, pe inteligenţa colectivă. Astfel a luat fiinţă Wikirating, pe care Crede o numeşte „prima platformă liberă, transparentă şi independentă pentru ratinguri de credit". Viziunea matematicianului este ca noua platformă să devină o alternativă serioasă la dominanţa agenţiilor americane.
Wikirating are două metode de acordare a calificativelor. Prima dintre ele este relativ simplă: fiecare utilizator care îşi face un cont pe site poate să dea calificative de la AAA (o investiţie sigură) la D (stat aflat în faliment) tuturor ţărilor din lume. A doua metodă, Indexul Suveran Wikirating (SWI) are la bază o formulă matematică creată de Crede. Aceasta ia în considerare datoriile unui stat, bilanţul comercial, creşterea economică, inflaţia şi rata şoma