Majoritatea firmelor mari sunt pregătite cu stocuri pentru situaţii neprevăzute, precum cea în care infrastructura rutieră este inccesibilă, astfel că viscolul şi zăpada din ultima perioadă nu vor avea un impact care să conteze în economie, sunt de părere analiştii consultaţi de gândul.
Aceştia avertizează însă că dacă aceste condiţii se vor prelungi o perioadă mai lungă şi dacă autorităţile nu iau măsuri pentru deblocarea drumurilor, efectul negativ s-ar putea resimţi în Produsul Intern Brut (PIB).
Constantin Stroe, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al Automobile Dacia, spune că Dacia lucrează cu stocuri pentru două-trei zile, iar în general un eventual efect al blocării drumurilor ar putea fi resimţit de marile companii doar dacă astfel de probleme s-ar întinde pe o perioadă mai mare.
"În primul rând, în judeţul Argeş situaţia nu este atât de gravă ca în alte zone. Pe de altă parte, un eventual efect ar putea fi resimţit doar dacă infrastructura rutieră ar fi blocată mai multe zile. Noi lucrăm cu stocuri pentru două-trei zile, nu avem probleme acum", a declarat pentru gândul Constantin Stroe.
Analistul economic Aurelia Dochia spune că oricum luna ianuarie este o una mai slabă din punct de vedere al ponderii activităţii economice în PIB, această ciclicitate putându-se suprapune peste eventualele efecte negative din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.
"Majoritatea firmelor mari sunt pregătite pentru astfel de perioade, şi-au gestionat stocurile. Este greu să estimezi impactul acestor condiţii meteo asupra economiei. Activitatea economică are oricum o fluctuaţie. Luna ianuarie, după sărbătorile de iarnă, este de regulă o lună mai slabă din punct de vedere al activităţii economice. Am putea asista la o suprapunere a ciclicităţii obişnuite a lunii ianuarie cu impactul condiţiilor meteo", spune pentru gândul analistul economic