François Hollande, candidatul socialiştilor francezi la prezidenţialele din luna mai, şi-a prezentat joi proiectul prezidenţial. În total, 60 de propuneri concrete, expuse într-o broşură de 40 de pagini şi distribuită în 15 milioane de exemplare.
Economia ocupă un spaţiu larg printre aceste 60 de propuneri. François Hollande promite astfel că pe baza unei creşteri economice de cel puţin 2% peste trei ani, Franţa va ajunge din nou la echilibrul bugetar în 2017. Datoria publică va fi redusă cu opt puncte tot până atunci, de la 88 la 80 de procente din PIB.
Totodată, candidatul socialist François Hollande spune că va cheltui 20 de miliarde de euro suplimentari în timpul mandatului său. Banii vor proveni în parte din anularea a 30 de miliarde de euro de "cadouri fiscale" făcute, spune el, de dreapta, în ultimul deceniu.
În domeniul imigraţiei, François Hollande va acorda dreptul de vot la alegerile locale imigranţilor necomunitari, stabiliţi legal în Hexagon.
La capitolul instituţional, socialistul promite că dacă e ales, va reduce cu o treime salariile preşedintelui şi ale miniştrilor. În acelaşi timp, pentru legislative, François Hollande prevede introducerea unei doze de scrutin proporţional. Responsabilii audiovizualului public nu vor mai fi numiţi de preşedinte, ci de o autoritate independentă.
În sfârşit, în domeniul militar, François Hollande spune că va păstra cele două componente ale disuasiunii nucleare, submarină şi aeropurtată.
Primele reacţii ale adversarilor lui François Hollande
Tabăra conservatoare a preşedintelui Nicolas Sarkozy se declară "senină, liniştită" pentru viitor. "Cu un concurent ca Hollande suntem siguri că vom câştiga", spune un deputat al partidului UMP.
Extrema dreaptă, prin vocea candidatei Marine Le Pen a descris propunerile socialistului drept nişte "mini-măsuri, parte a un