Preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), Victor Ponta, a nuanțat poziția USL față de demisia în bloc a propiilor parlamentari ca metodă de provocare a alegerilor anticipate. Conștient că un astfel de gest nu va duce la anticipate, ci la, cel mult, peste 200 de alegeri parțiale în colegiile uninominale, Ponta a găsit o ieșire care se vrea elegantă din exercițiul de imagine cu care s-au jucat în ultima vreme cei din Opoziție. El a condiționat, astăzi, demisiiile propriilor parlamentari de un gest similar al reprezentanților Puterii în legislativ, punctând necesitatea prefectării unui acord politic cu Puterea în acest sens. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
În caz contrar, dacă numai cei de la Uniunea Social Liberală (USL) ar demisiona, nu ar mai avea cine să conteste legile la Curtea Constituţională a României (CCR), a avertizat, la RRA, liderul social-democrat ca să fie auzit în special de partenerii liberali, inițiatori ai unei asemenea căi de acțiune.
“Orice parlamentar poate să-şi dea demisia. Până la urmă, e un act unilateral. În măsura în care există acest acord, noi suntem categoric hotărâţi să participăm la el şi să ne dăm demisiile. Altfel, dacă apărea doar din partea Opoziţiei, dincolo de anormalitatea situaţiei, un Parlament format doar din cei de la Putere, ar fi multe impedimente care ţin de ceea ce noi avem dreptul să facem în Parlament. (...) Oamenii din stradă, societatea civila, media au criticat ideea de comasare şi de amânare a alegerilor locale. Singurii care au însă dreptul să conteste la Curtea Constituţională am fost noi, cei din Parlament. Nici presa, nici oamenii din piaţă, nici societatea civilă nu au dreptul constituţional să fi contestat şi practic n-ar fi contestat nimeni legea dacă noi nu eram în Parlament”, a spus liderul social-democrat.
Ponta a mai arătat că sunt şi alte lucruri care depend de prezenta Opoziţiei în Parlame