Membrii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei au semnat astăzi o declarație referitoare la trupele de menţinere a păcii în regiunea transnistreană. 31 de reprezentanți APCE fac apel către comunitatea internațională să intervină pentru a schimba actualii pacificatori din militari în civili.
„Ancheta preliminară arată că pacificatorul rus nu avea niciun motiv să deschidă focul asupra vehiculului în care se afla Vadim Pisari. Regretăm acest incident tragic şi suntem îngrijorați în privința posibilelor tensiuni ce ar putea să apară în această regiune. Reamintind Rezoluţia Adunării Parlamentare 1572 (2007), punctele 13,14,15, încurăjam toați participanții ce fac parte din formatul de negocieri 5 +2 să organizeze o nouă întâlnire, cât mai curând posibil și să analizeze înlocuirea actualilor pacificatori cu observatori civili cu mandat internațional", de arată în Declarație.
De asemenea, în cadrul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei care a spus în dezbatere tema privind situația din Federația Rusă, Ana Guțu deputat PL a meționat că Rusia, nu contribuie deloc la soluţionarea conflictului îngheţat. „Încălcarea drepturilor omului în regiunea separatistă a aşa zisei Transnistrii timp de 20 de ani de existenţă a devenit o realitate cotidiană în pofida eforturilor autorităţilor RM şi a partenerilor internaţionali de a apropia cele două maluri ale râului Nistru. Şi, din păcate, unul dintre participanţi la negocierile formatului 5+2, Rusia, nu contribuie deloc la soluţionarea conflictului îngheţat", a declarat Ana Guțu. „Înlocuirea misiunii militare cu una civilă cu mandat internaţional în regiunea transnistreană a Republicii Moldova este o prioritate imperativă", a declarat Valeriu Ghileţchi, membru PLDM în cadrul întrunirii APCE.
Sesiunea de iarnă a APCE are loc în Strasbourg, în perioada 23 - 27 ianuarie. Moldova este reprezentată de către deputaţi