Update: Victor Ponta, reacţie pe facebook: Guvernul trebuie sa explice de ce a semnat ACTA in numele Romaniei, fara niciun fel de dezbatere publica! Cand vom ajunge la guvernare, ma oblig sa suspend aplicarea ACTA, pana ce nu va avea loc o dezbatere publica. Socialistii si liberalii, in Parlamentul European, au cerut mai multa transparenta. Singurii care s-au opus acestei rezolutii au fost eurodeputatii PDL.
Votul va fi in vara, si va asigur ca nu vom sustine ACTA in forma actuala, fara dezbateri si fara acord cu societatea civila. Cei din PDL ar trebui sa explice de urgenta de ce sustin astfel de reglementari fara niciun fel de dialog cu nimeni.
Ce e ACTA:
Nu vorbesc despre vreme. Spun doar că e scîrbos tot teatrul TV cu premieri şi miniştri care arunca armata în lutpă cu fulgii. Voi vorbi însă despre Valerian Vreme, ministrul de la Comunicaţii. Pentru că prietenii de la Think Outside the Box au dat astăzi un exemplu excelent despre cum curg comunicările şi dezbaterile cu autorităţile.
Reprezentanții Uniunii Europene au semnat astăzi la sediul Ministerului Afacerilor Externe japonez controversatul tratat ACTA, inițiat chiar de Japonia. Joe Nakano, adjunctul ministerial japonez pe probleme de afaceri externe, și-a exprimat în cadrul ceremoniei încrederea că semnarea acestui tratat va duce la o colaborare internațională eficientă, atât între țările europene, cât și alte state care au aderat sau vor adera la ACTA, în ceea ce privește protejarea proprietății intelectuale și combaterea pirateriei. Inițiativa acestui tratat aparține Japoniei. Țările care au semnat astăzi tratatul sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia și Marea Britanie. La 1 octombrie 2011 ACTA a mai fost semnată de Aust