Bufetul tau din bucatarie e plin cu alimente-medicament care te pot ajuta sa treci ieftin si eficient peste micile probleme de sanatate care uneori iti dau mari batai de cap.
Sarea, pe care, de regula, o folosesti ca sa dai mancarii gust, are multe calitati terapeutice, cu conditia sa folosesti doar sare mare, grunjoasa, neprelucrata, cu care toamna gospodinele pun muraturi. Daca te simti obosit, epuizat, dupa o zi grea si stresanta, incalzeste o mana de sare in ceaunul de tuci, pune-o intr-un saculet de panza sau un ciorap de bumbac si aplic-o la ceafa cat de calda poti s-o suporti.
Cimbrul pe care-l folosesti la ciorbe, fripturi sau tocanite este excelent in caz de tuse. Toarna o cana de apa peste o lingurita de planta uscata, lasa vasul acoperit cinci minute, strecoara si bea ceaiul cald, cu inghitituri mici si rare.
Ardeiul iute incalzeste organismul, il energizeaza si il fortifica, facandu-l mai rezistent si mai apt sa suporte frigul de afara. Daca ai de facut un drum lung sau tocmai te-ai intors infrigurat si obosit, mananca ardei iute. Pe data te vei simti mai bine si in stare sa-ti reiei activitatile.
In caz de raceala, piperul face minuni. Faciliteaza eliminarea mucozitatilor si are o actiune dezinfectanta si analgezica locala. Putin piper presarat pe mancarea pe care tocmai ai pus-o in farfurie te va ajuta sa treci mai usor peste neplacerile create de infectiile de sezon.
Uleiul de masline nu ar trebui sa lipseasca din nicio bucatarie. Este recomandat in salate dar, in acelasi timp, are si o multime de utilizari terapeutice. Persoanele care sufera de constipatie sa ia seara sau dimineata, pe stomacul gol, o lingura de ulei. La fel si cele care sforaie. Uleiul de masline este excelent pentru masaj. Hraneste pielea, mentinand-o tanara, elastica si sanatoasa, si calmeaza durerile reumatice provocate de vr