În sfârşit au apărut premise de ieftinire a creditelor în moneda naţională după ce prima lună din 2012 a adus scăderi notabile ale dobânzilor la care băncile se finanţează în lei între ele.
Chiar şi ratele ROBOR pe trei şi şase luni - care constituie bază de calcul pentru dobânzile la majoritatea creditelor în lei - au înregistrat reduceri care depăşesc şi jumătate de punct procentual faţă de sfârşitul lui 2011, în timp ce comparativ cu nivelurile din octombrie 2011 scăderile ajung la 0,7 - 0,8 puncte procentuale.
Doi paşi consecutivi făcuţi de banca centrală în direcţia reducerii dobânzii-cheie de la 6,25% la 5,75% pe an în decursul a trei luni, instituirea tot de către BNR a unei ritmicităţi săptămânale a injecţiilor de lichiditate pe 7 zile şi, nu în ultimul rând, avântul statului de a cheltui în luna decembrie echivalentul a peste un miliard şi jumătate de euro - cel puţin după datele provizorii disponibile - au fost principalii factori care le-au imprimat dobânzilor această mişcare descendentă.
S-a conturat astfel o tendinţă schiţată din ultimele luni ale anului trecut, reflectând îmbunătăţirea condiţiilor de lichiditate de pe piaţă în pofida unor episoade de tensiune generate la un moment dat de intervenţiile valutare ale BNR în sprijinul leului.
Direcţia de ieftinire a leilor ar putea fi întărită săptămâna viitoare, pe 2 februarie, când numeroşi analişti se aşteaptă ca BNR să aibă destul curaj încât să facă şi al treilea pas de scădere a dobânzii-cheie până la 5,5% pe an.
Până atunci, clienţii băncilor care au credite în lei indexate la ratele ROBOR şi cu actualizare în ianuarie ar putea beneficia de o scădere a costului cu datoriile.
Alimentarea pieţei cu lichidităţi a făcut ca tendinţa de scădere să ajungă şi la dobânzile ROBOR pe termene mai lungi, fiind remarcabil că ROBOR la trei luni - rata la care se raportează