Premierul britanic David Cameron avertizează că noțiunea de drepturi ale omului este distorsionată sau chiar discreditată de unele decizii ale Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Într-un discurs ținut în fața Adunării Parlamentare a Consiliului Europei la Strasbourg, șeful executivului britanic a propus o reformă a Curții care să reducă intervenția CEDO în deciziile instanțelor naționale.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej:
Din poziţia de președinte în exercițiu al Consiliului Europei, premierul Cameron a făcut o pledoarie de la tribuna Parlamentului de la Strasbourg pentru o regândire a rolului CEDO. Liderul britanic a lăudat Curtea pentru apărarea drepturilor omului în ultimii 60 de ani, dar a atras atenția că aceasta riscă să se transforme într-o instanță de mici reclamații. El a dat ca exemplu cazul unui călător care a dat în judecată compania de transporturi pentru suma de 90 de euro, deoarece drumul cu microbuzul de la București la Madrid nu a fost suficient de confortabil, așa cum era anunțat într-o reclamă.
Premierul Cameron a mai spus că, în timp ce în primii zece ani de funcționare, curtea a primit 45.000 de sesizări, în anul 2010 ea ajunsese la 61.300 de cereri, cu un număr de peste 150.000 de cazuri care își așteaptă rezolvarea. El a spus că CEDO a devenit în multe cazuri curte de a patra instanță.
Nemulțumirea premierului britanic provine de la unele decizii recente ale CEDO, cum ar fi cea din cazul clericului musulman radical Abu Qatada. Curtea Europeană a decis că extrădarea sa în Iordania de către Marea Britanie unde este refugiat ar contraveni Convenției Europene a Drepturilor Omului, el riscând să fie torturat. Qatada este cunoscut ca unul dintre cei care sprijină teroriști islamiști.
O altă decizie a CEDO a oferit unora dintre deținuții din închisorile britanice dreptul de vot.
Premierul Came