Reprezentanţii Jandarmeriei Capitalei au explicat pentru RL de ce au fost ridicaţi de pe stradă sau amendaţi în aceste zile şi protestatari paşnici şi care este momentul în care forţele de ordine sunt îndreptăţite să folosească violenţa.
Cea mai violentă zi a protestelor din Piaţa Universităţii a fost duminică, 15 ianuarie. A fost luată Jandarmeria prin surprindere în acea primă zi?
Georgian Enache: Nu. Sunt somaţii repetate şi, în mod gradual, acestea cresc în intensitate. S-a intervenit în momentul în care violenţele au depăşit o anume barieră legală: s-au spart magazine, s-au construit baricade pe drumurile de comunicaţie.
Când se intervine cu măsuri speciale de genul lacrimogene sau tunuri de apă?
Enache: Când avertismentele nu sunt respectate şi mai ales atunci când împotriva forţelor de ordine se exercită acte de violenţă.
În câteva din aceste zile de proteste unii manifestanţi au oferit flori jandarmilor. Cei mai mulţi au refuzat, spunând că nu le permite regulamentul. Ce spune regulamentul?
Enache: Regulamentul nostru este unul destul de strict. Vedeţi dumneavoastră, chestii de acestea cu împărţit de flori, împărţit de nu ştiu mai ce... Noi suntem acolo ca să apărăm ordinea publică, nu să ne luăm în braţe cu manifestanţii. Gesturile cu florile în locul pietrelor, deja astea sunt chestii de cancan şi pentru a atrage atenţia mass-media. Au fost şi jandarmi care au primit florile. Dar să nu intrăm în sfera ridicolului în care, după o floare, primeşti un bolovan. Sau viceversa. Noi suntem acolo în timpul seviciului, nu suntem în timpul liber, nu să ne facem cunoştinţe sau prieteni.
Asociaţia Suporterilor Români v-a acuzat că le-aţi denigrat imaginea, propagând ideea că singurii vinovaţi pentru violenţe sunt membri ai galeriilor de fotbal. Ce le răspundeţi?
Enache: După violenţele de sâmbătă şi duminică, o parte din c