Liderii marilor companii si organizatii ale lumii, prezenti la Forumul Economic de la Davos in Elvetia, sunt de parere ca este nevoie de actiuni coordonate la nivel international pentru a elimina criminalitatea cibernetica, in conditiile in care masurile adoptate de statele lumii sunt relativ limitate in acest moment, potrivit AFP.
Confruntandu-se cu hakeri, care nu sunt indivizi izolati, ci organizatii sofisticate care opereaza pentru a obtine profit, "multe tari nu au legi impotriva criminalitatii informatice", a declarat Yury Fedotov, seful Oficiului ONU impotriva Drogurilor si Criminalitatii (UNODC).
El a mai aratat ca nu exista nici macar o definitie a criminalitatii cibernetice, iar statele nu au definit in mod clar ce este acceptat si ceea este interzis.
"Diferenta este ca criminalitatea actioneaza cu viteza internetului, iar tarile actioneaza in ritmul democratiei", a adaugat si Moises Naim, de la Carnegie Endowment for International Peace.
Edward Knight, vicepresedinte executiv al Nasdaq, a precizat ca au existat peste un milion de atacuri cibernetice impotriva celei mai mari burse electronice. El a spus ca regreta lipsa de claritate "intre ceea ce iese din responsabilitatea publica si ceea ce este responsabilitatea privata" in ceea ce priveste lupta impotriva acestor actiuni. Sectorul privat este astfel fortat sa aiba propriul sistem de aparare, chiar daca unele atacuri cibernetice sunt desfasurate de guverne straine.
La randul sau, Kevin Johnson, seful companiei americane de telecomunicatii Juniper Networks, a solicitat parteneriate in sistem public privat pentru a lupta impotriva criminalitatii informatice. "Provocarea este ca nu exista limite geografice pe internet, in vreme ce legile sunt nationale", a mai spus el. Liderii marilor companii si organizatii ale lumii, prezenti la Forumul Economic de la