Casele de licitaţii care vând picturile la preţuri rezonabile sunt atacate de negustorii care vor să \"salte\" preţul. Sursa: CODRIN PRISECARU
Piaţa românească de artă este supusă unei agresiuni fără precedent. După ce au săltat cota tablourilor clasice la preţuri fantasmagorice, samsarii de artă reuşesc să vândă lucrări de avangardă la preţuri pe care nu le-a "înghiţit" nici măcar Parisul. Aceiaşi negustori atacă sălbatic galeriile care scot la vânzare tablouri ale aceloraşi artişti, dar la preţuri corecte.
Samsarii, ei înşişi proprietari de galerii de artă, îşi acuză public concurenţa că ar vinde falsuri, pentru a le strica imaginea şi a le alunga clienţii. Atacatorii care găzduiesc şi vând chiar ei, în propriile galerii, lucrări dubioase, nu se sfiesc să-i ia în băşcălie şi să arunce cu noroi nici în experţii români în artă.
Investiţii nerentabile
În ultima vreme, preţul lucrărilor de artă a explodat în România. Operele pictorilor clasici au fost licitate la preţuri de ordinul sutelor de mii de euro. Acestea, spun specialiştii, nu mai sunt investiţii, ci "găuri negre" pentru bugetul cumpărătorilor de artă.
Cum piaţa "clasicilor" pare că şi-a atins maximul, dacă nu l-a şi depăşit, galeriile de artă au început să se orienteze către lucrările artiştilor de avangardă, mai ales că unii dintre aceştia sunt cunoscuţi în străinătate, iar cotaţia lor e în creştere şi la casele de licitaţii internaţionale.
Avangarda, la mare preţ
Lucrările unor artişti precum Victor Brauner, Mattis Teutsch sau Max Herman Maxy se vând deja cu zecile. Ei sunt puţin cunoscuţi de colecţionarii tradiţionali, astfel că negustorii mizează pe oamenii cu bani, nedeprinşi cu arta.
Surse din piaţă susţin că unele dintre aceste tablouri sunt susceptibile a fi fost vândute între galerii, chiar prin interpuşi, tocma