Daca s-ar pune problema reducerii unei taxe in Romania, TVA ar trebui sa fie prima optiune, intrucat prin marirea acesteia au fost facuti cativa pasi inapoi din punct de vedere investitional, a declarat Andra Casu, senior manager pe taxe la Ernst & Young, intr-un interviu acordat Wall-Street.ro.
"Daca s-ar pune problema la un moment dat sa fie redusa o taxa in Romania, m-as gandi la TVA, nu la impozitul pe profit, care este suficient de atractiv asa cum este", a explicat Casu.
Acest articol face parte dintr-o campanie Wall-Street.ro "Fiscalitatea in noua economie".
Specialistul Ernst & Young sustine ca majorarea taxei pe valoarea adaugata (TVA) cu 5%, in iulie 2010, a venit ca o bomba pentru mediul investitional, in conditiile in care nu au fost semnale prealabile ca se dorea o astfel de ajustare.
Casu explica faptul ca investitorii nu isi permit niste costuri mai mari care sa includa si prefinantarea TVA deductibila, mai ales daca investitiile se afla in faza de start-up. "Sunt costuri de oportunitate pe care poate un investitor nu si le-ar dori in faza de inceput", completeaza Andra Casu.
Pe de alta parte, managerul E&Y subliniaza faptul ca piata romaneasca ar castiga in atractivitate din reducerea TVA si nu neaparat din ajustarea cotei unice.
"Impozitul pe profit de 16% nu este urias. Este mai mult decat in Bulgaria (10%). Dar, cu toate acestea, as zice ca impulsul principal pentru un investitor nu ar fi neaparat cota de 16%. Poate ca o atractivitate mai mare ar castiga piata romaneasca umblandu-se la TVA", a spus Casu.
In plus, cota unica a fost introdusa de ani buni si "este o contanta si din punct de vedere al principiilor de calcul".
De asemenea, specialistul E&Y crede ca poate fi ajustata si taxarea muncii, dupa cum s-a mai vorbit, prin reducerea CAS cu 1-2%.
"De aceea vedem si o piata a muncii la ne