Inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial s-a repercutat in tara noastra printr-un act de o neasemuita demnitate. Incoltiti de armatele germane si sovietice, peste 100.000 de soldati si civili polonezi au fost adapostiti intre granitele regatului romanesc. Guvernul a primit atunci in pastrare si intreg tezaurul tarii cotropite, pe care l-a protejat cu sfintenie in anii ce au urmat.
Acesta este un episod rar amintit, dar crucial prin semnificatia lui pentru statul polonez, a carui granita in anii interbelici ajungea pana in nordul Regatului Romaniei.
Inca de la sfarsitul Primului Razboi Mondial intre cele doua tari a existat o buna intelegere, tinand cont ca au antagonizat noua putere bolsevica de la Moscova prin actiunile decisive ce au avut ca finalitate stavilirea raspandirii comunismului pe continentul european.
O prietenie consolidata
Dupa ce polonezii au invins armatele bolsevice in batalia pentru Varsovia, cunoscuta si ca "Miracolul de pe Vistula", iar romanii au ocupat Budapesta si au rasturnat regimul comunist al lui Bela Kun, diplomatii au depus eforturi pentru intarirea pozitiei fata de Kremlin prin cultivarea intre cele doua state a unor bune relatii de vecinatate.
Regatul Romaniei a sprijinit atunci eforturile poloneze de razboi, permitand trecerea trupelor, precum si aprovizionarea lor si din pricina agresiunilor sovietice de-a lungul noii granite romanesti care se formase odata cu unirea Basarabiei si care nu era recunoscuta de bolsevici.
Incheierea conflictului polonez in 1921 cu Rusia Sovietica aduce cu sine semnarea primului tratat de alianta cu Romania in care era specificata obligatia interventiei militare in cazul unei agresiuni la granitele estice. Cativa ani mai tarziu, in 1926, un nou tratat este incheiat prin care cele doua state isi asigurau ajutor militar in cazul orica