Noile aventuri ale fabulosului războinic expediază în istorie varianta cu Arnold
Cînd lumea duce lipsă de eroi, trebuie inventaţi. Cu asta se ocupă "uzina de vise" şi asta vă propune Gazeta Sporturilor pentru iarna lui 2012 Anno Domini: o serie de filme, ca o călătorie de-a lungul istoriei, cu oprire în epocile barbare ("Conan", 2011), în Anglia secolului XIII ("Sîngele Templierilor", 2011), în Imperiul Roman ("Centurion", 2010), în magia întunecată a Evului Mediu ("Anotimpul vrăjitoarei", 2011).
Conan şi visul unui american
Pentru a începe călătoria, să ne întoarcem întîi pînă în anii 1900, cînd un puşti irlandez din Texas s-a apucat de bodybuilding, dorind să le semene războinicilor mitici din cărţile sale preferate. Robert E. Howard pe numele lui a renunţat la flotări repede, pe la nouă ani, şi s-a apucat de scris istorioare. A perseverat, iar în 1932, inspirat de o excursie prin Texasul profund, a apărut legendarul Conan Cimerianul sau Conan Barbarul. Personajul lui Howard a făcut carieră pînă în zilele noastre: filme, benzi desenate, serii de animaţie, jocuri video.
Un hawaiian în loc de Arnold
Gazeta Sporturilor vă oferă azi cea mai nouă producţie cinematografică bazată pe aventurile lui Conan. Filmul din 2011 a fost turnat în întregime în Bulgaria, cu un buget de 90 de milioane de dolari. Actorul din rolul principal, Jason Momoa ("Stargate Atlantis", "Urzeala Tronurilor"), este mai puţin impresionant ca masă musculară decît Arnold, dar e mai apropiat de versiunea din carte a eroului. Adică, au observat unii critici, din fericire, dispare accentul german al lui Schwarzenegger.
De data asta, veţi vedea un Conan născut în Hawaii şi educat pe podiumurile marilor case de modă. Pentru rol, Momoa s-a antrenat timp de şase săptămîni la şcoala de cascadorie şi arte marţiale din Los Angeles, sub îndrumarea "diri