Foto: Karina Knapek / Intact Images Revista budapestană Budapest Times scrie despre manifestaţiile de protest din ţara noastră, remarcând weekend-ul violenţelor de acum 10 zile, provocat de controversatul proiect de lege a sănătăţii şi de demisia forţată a popularului secretar de stat de la Sănătate, Raed Arafat. „Protestele, cele mai violente din ultimii zece ani, au lăsat în urmă distrugeri în tot centrul Bucureştiului şi zeci de oameni răniţi, staţii de autobuz distruse, magazine vandalizate şi maşini incendiate”, comentează Budapest Times.
„Alte proteste, de data aceasta paşnice, au avut loc la Bucureşti luni, lumea adunându-se în Piaţa Universităţii în ciuda gerului, purtând pancarte pe care se putea citi «Foamea şi sărăcia au cuprins România»„, mai notează Budapest Times, care afirmă că „preţul plătit de populaţie pentru împrumuturile de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) este mare: preţurile au crescut, TVA a crescut cu 5 procente la 24%, 25% din salariile bugetarilor fiind tăiate, ceea ce a făcut ca economia să stagneze.” Budapest Times reaminteşte că salariul mediu este de sub 350 de euro, iar pensiile sunt îngheţate la 160 de euro.
Poate vor avea ecou sugestiile FMI
„La Bucureşti este foarte frig, vântul suflă cu putere şi, în a 13-a zi de la începutul protestelor spontane din capitală şi provincie, preşedintele Traian Băsescu are, în sfârşit, o intervenţie. Şeful statului se va adresa românilor miercuri seară”, scrie come4news.com, citat de Agerpres. „Poate vor avea ecou sugestiile FMI-ului: o uşoară creştere a salariilor şi pensiilor. «Sunt necesare şi utile câteva explicaţii», a spus Băsescu”, mai notează sursa citată.
Agenţia de presă Reuters, a cărei relatare din România este preluată de mai multe publicaţii de limbă engleză, a informat despre faptul că protestele continuă în ţară, ele ducând la obţinerea „unor