Bancile din Romania, Serbia, Croatia si Bulgaria sunt dependente de finantarea externa de la bancile-mama, fiind, totodata, si cele mai expuse la procesul de dezintermediere financiara, a precizat Fabio Mucci, seful departamentului de planificare strategica al UniCredit pe zona Europei Centrale si de Est (ECE).
Potrivit raportului “CEE Banking” realizat de grupul UniCredit, avansul creditarii in Romania, in perioada 2011-2015, ar putea inregistra un nivel mediu anual de 6,4%, intr-un scenariu de baza.
Insa, daca bancile-mama si-ar reduce liniile de finantare cu 30% pana in 2015, atunci ritmul de crestere al creditarii pe plan local ar putea scadea cu 2,1 puncte procentuale, la o medie de 4,3% anual, se arata in modelul realizat de UniCredit in cazul in care ar avea loc un proces de dezintermediere financiara.
“Nimeni nu stie cat de rau va evolua situatia. De exemplu, UniCredit este interesata de regiunea ECE, vrea sa creasca aici, dar sunt unii jucatori care au anuntat ca vor sa plece din regiune, presati de criza, cum ar fi Banco Comercial Portugues care vrea sa se retraga din Polonia sau Dexia din Turcia”, a declarat Fabio Mucci (foto).
Pe de alta parte, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, Dan Bucsa, estimeaza ca volumul imprumuturilor pentru sectorul corporate va avansa cu 6,5% in 2012, in timp ce nivelul creditarii pentru populatie se va comprima cu 0,4%.
Acesta indica ca factori de crestere a imprumuturilor pe segmentul corporate, in acest an, activitatea economica in ramurile exportatoare, persistenta cererii interne in primul semestru din 2012, dar si un nou Acord de la Viena.
“Nu vedem o decelerare masiva in ramurile exportatoare, pentru ca nici grupul UniCredit nu se asteapta la o recesiune in Europa in acest an. In al doilea rand, inca exista o cerere ridicata pentru credite din partea sectoarelor economice care nu