Muncitorii români şi bulgari devin occidentali. Este vorba despre salarii şi protecţie socială. Dar, în sens negativ.
Salariile din unele fabrici din China au ajuns la niveluri comparabile cu Europa de Est (n.r. – salarii mari), din ţări UE ca România şi Bulgaria, însă acestea nu dispun de un număr suficient de muncitori pentru a deschide fabrici cu sute, mii sau zeci de mii de angajaţi, precum sudul Chinei, scrie Financial Times, transmite Mediafax,.
Avantajele Chinei în contextul creşterii salariilor, care împinge unii investitori să-şi relocheze fabricile, sunt calificarea forţei de muncă, mărimea ţării, infrastructura, lanţurile de aprovizionare şi dezvoltarea pieţei de consum, potrivit blogului cotidianului britanic Financial Times. Există unele exemple de mutare a locurilor de muncă în ţările dezvoltate. Compania Coach, care produce valize de lux, a anunţat recent că va transfera în SUA unele slujbe din China, iar alte companii au luat decizii similare.
Din sudul Chinei, lucrurile se văd însă altfel, scrie FT. Unii investitori, care caută costuri foarte reduse de producţie, ar putea muta locuri de muncă în regiuni mai puţin dezvoltate ale Chinei, iar cei care părăsesc ţara se îndreaptă către Indonezia, Vietnam, India sau Bangladesh.
Pentru cei care speră că locurile de muncă în fabrici cu salarii mai bune vor reveni în Europa şi SUA, cotidianul britanic a întocmit o listă de motive pentru a avea îndoieli. Acestea sunt calificarea forţei de muncă din China, dimensiunea ţării, infrastructura, lanţurile de aprovizionare şi dezvoltarea pieţei de consum.
La începutul lunii ianuarie, autrorităţile din oraşul Shenzen, din sudul Chinei, unde salariile au fost întotdeauna cele mai ridicate din ţară, au anunţat creşterea salariului minim cu 16% din februarie, la 1.500 yuani (circa 180 euro). În Beijing, capitala ţării, salariul minim a urcat