Sumele de bani aprobate de la bugetul judeţului vor fi alocate în acest an pentru construcţia de lăcaşuri de cult, pentru cumpărarea unor case parohiale, pentru lucrări de întreţinere sau pentru refacerea unor picturi bisericeşti.
Administraţia judeţeană va aloca în acest an 2,6 milioane de lei pentru finanţarea unor instituţii de cult. Potrivit documentaţiei de specialitate sumele vor ajunge la 334 de biserici, mănăstiri, schituri, cele mai multe de rit ortodox.
Banii pot fi folosiţi pentru ridicarea de noi biserici, pentru cumpărarea unor case parohiale, pentru lucrări de întreţinere sau pentru refacerea unor picturi bisericeşti, pentru lucrări de investiţii sau de întreţinere.
Cele mai mari sume sunt alocate pentru Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia. Spre exemplu, pentru ridicarea unei capele pentru Seminarul Ortodox din Alba Iulia s-au dat 300.000 de lei. Pentru amenajarea Schitului Sfântul Lazăr din Alba Iulia au fost aprobaţi 200.000 de lei. Pentru continuarea lucrărilor de ridicare a Mănăstirii Sfântul Ioan Botezătorul Alba Iulia s-au alocat 100.000 de lei. Pentru confecţionarea unui iconostas la Biserica Ortodoxă din Ceru Băcăinţi s-au aprobat 12.500 de lei.
Pentru construcţia capelei pentru Biserica Centru II Alba Iulia se vor da de la bugetul judeţului 15.000 de lei. Aceeaşi sumă a fost alocată şi pentru construcţia turlelor şi acoperişul Bisericii Blaj-Berc. Tot 15.000 de lei va ajunge şi la Veseuş pentru ridicarea unei biserici noi în localitate.
Alocarea banilor pentru Biserici a trezit şi unele suspiciuni în rândul consilierilor judeţeni. „Consider că unele parohii au primit sumele cu tentă politică“, a spus subtil consilierul Mihai Nicuşor, care s-a şi abţinut de la votul final. Colegul său, Simion Creţu a apreciat că „Sprijinirea cultelor religioase este permisivă din punct de vedere legal. Până la urmă la biserici se p