Mijlocaş, de preferat lateral. Vîrsta, 24-25 de ani. Înălţimea: 1.75-1.77 m. Să vină de la Dinamo, Steaua sau Rapid şi să fi jucat la încă un club înainte. Nu e un anunţ matrimonial, ci coordonatele cele mai frecvente ale debutanţilor la "naţională" din 2001 pînă în prezent
În 2011, la "naţională" au debutat 23 de fotbalişti, în doar 14 meciuri. Cifrele nu ar trebui să mire, practica încercării multor jucători e veche, potrivit: 116 fotbalişti au îmbrăcat pentru prima oară tricoul "tricolor", în ultimul deceniu. Anul trecut s-a ratat încă un turneu final, CE 2012. Nici asta nu e o noutate: 5 turnee din 6 a ratat România în ultimii zece ani!
Înaintea primului meci al României în 2012, amicalul de vineri cu Turkmenistan, şi în avancronica preliminariilor CM 2016, profilul debutantului la prima reprezentativă lansează o provocare: care e strategia selecţionerilor şi ce fel de echipă naţională propunem pentru calificarea la "Mondial"?
Mijlocaşi cu duiumul
Aproape jumătate din cei 116 debutanţi sînt mijlocaşi, mai exact 52. Motivul e fie lipsa unei formule mediene solide, fie concentrarea de talente fotbalistice cu precădere în această zonă a terenului. Postul predilect la nivelul debutanţilor este cel de mijlocaş lateral, 21 de jucători fiind folosiţi pe această poziţie.
1. Anu' şi portaru'. 9 goalkeeperi în 10 ani au debutat în poarta României, fotbalişti ca Stanca, Stăncioiu sau Vintilă neconfirmînd.
2. Ofensivă închisă. Deşi "naţionala" nu a avut un atac exploziv, prezenţa unor titulari de drept ca Mutu sau Ganea a anulat şansele altor atacanţi: doar 19 fotbalişti au debutat în ofensivă, singura certitudine devenind Marica.
"Noi nu avem mijlocaşi de construcţie români. Cluburile nu fac nimic în acest sens, problema pleacă de la centrele de copii şi juniori"
Dănuţ Lupu
Băt