Arestările a zeci de jurnalişti care acopereau mediatic protestele din cadrul mişcării ‘Occupy Wall Street’ au făcut ca SUA să piardă 27 de poziţii în clasamentul global privind libertatea presei realizat de Reporteri fără Frontiere (RSF), ajungând pe locul al 47-lea, la egalitate cu România, relatează Courthouse News, care citează un reprezentant al organizaţiei.
‘Cred că arestările din timpul (mişcării) Occupy Wall Street au fost cea mai mare îngrijorare a noastră‘, a spus directorul de la Washington al RSF, Delphine Halgand, într-un interviu telefonic pentru Courthouse News. Raportul de 19 pagini critică guvernele din întreaga lume pentru reprimarea protestelor, deschizându-se în acest an cu următoarea observaţie: ‘Măsurile de represiune împotriva protestelor au produs schimbări majore în clasament’.
‘Măsurile de represiune au fost cuvintele anului în 2011. Niciodată libertatea de informaţie nu a fost atât de puternic asociată cu democraţia. Niciodată jurnaliştii, prin relatările lor, nu i-au neliniştit atât de mult pe inamicii libertăţii. Niciodată actele de cenzură şi atacurile fizice asupra jurnaliştilor nu au părut atât de numeroase. Ecuaţia este simplă: absenţa sau suprimarea libertăţilor civile conduce obligatoriu la suprimarea libertăţii media. Dictaturile se tem de informaţii şi le interzic, în special atunci când acestea le-ar putea submina’, se arată în raport.
‘Este şocant că aceste incidente se întâmplă într-o democraţie ca SUA‘, a spus Halgand. Secţiunea din raport care explică poziţia SUA se concentrează exclusiv asupra jurnaliştilor care au acoperit mediatic demonstraţiile ‘Occupy‘ împotriva corupţiei corporatiste. ’În interval de trei luni, peste 25 (de jurnalişti) au fost supuşi în SUA arestărilor sau bătăilor din partea poliţiei, care a emis rapid acuzaţii de comportament necorespunzător, tulburarea ordinii publice sau chiar