Asigurătorii plătiseră, până în octombrie 2011, aproape 9% din valoarea totală a restanţelor noi la credite de consum, adică peste 84 milioane de lei, şi se feresc să mai încheie astfel de poliţe.
În ultimii doi ani doar două companii din România au mai vândut asigurări de credite într-un ritm semnificativ. Motivul pentru care majoritatea asigurătorilor au renunţat la un produs care altădată le aducea creşteri importante ale vânzărilor este explozia restanţelor la împrumuturile bancare şi, implicit, a plăţilor pe care au fost nevoite să le efectueze către bănci. Deşi anul trecut valoarea totală a plăţilor a scăzut faţă de 2010 (anul de vârf al despăgubirilor achitate), ele se menţin la un nivel înalt, iar ca pondere în totalul restanţelor noi se îndreaptă către 10%, potrivit calculelor Capital.
Practic, după cum arată acum rezultatele, din explozia asigurărilor de credit nu a avut nimeni de câştigat. În primul rând, companiile care au vândut astfel de poliţe au avut un câştig marginal sau chiar au pierdut, având în vedere raportul dintre vânzările de poliţe şi daunele plătite în ultimii ani.
În al doilea rând, persoanele fizice care au achiziţionat astfel de asigurări şi care au ajuns în situaţia de a le activa (nemaiplătind creditul) sunt expuse în continuare. Împrumutatul va fi înscris automat în Biroul de Credit, iar posibilitatea ca el să mai poată contracta în viitor un credit în România este limitată către zero. În plus, cel puţin teoretic, respectiva persoană poate fi acţionată în instanţă de către asigurător pentru recuperarea prejudiciului.
Pierderea unui astfel de instrument de protecție va avea un efect important pentru solicitanții de împrumuturi bancare, mai ales în condițiile în care cerințele minime de garantare a creditelor luate de populație au fost înăsprite recent prin noi reglementări ale băncii centrale.
S