În Franţa, duelul François Hollande-Nicolas Sarkozy intră într-o nouă fază, mult mai ofensivă, într-un moment în care candidatul socialist la prezidenţialele franceze şi-a găsit tonul, precum şi temele principale de campanie. Joi, el îşi prezintă şi programul detaliat, cu cifre şi angajamente ferme.
François Hollande mai face un pas important în lupta pentru funcţia supremă în stat, prin prezentarea unei platforme politice destinate să confere stângii franceze o mai mare combativitate. Liderul socialist şi-a găsit de fapt un adversar ideologic dincolo de persoana lui Nicolas Sarkozy: este vorba de modelul ultraliberal care începe să decepţioneze din ce în ce mai multă lume. Unii comentatori nu ezită să afirme că el ameninţă, prin aberaţiile pe care le permite pe pieţele financiate, chiar democraţia.
Va fi greu, în orice caz, chiar şi pentru cei mai vehemenţi critici ai lui François Hollande din zona dreptei, să nu fie de acord cu unele dintre măsurile sale legate de asanarea sistemului bancar.
Candidatul socialist la prezidenţiale şi-a exprimat pur şi simplu intenţia de a interzice total ceea ce în argou economic se numeşte "stock-options" (remuneraţii complementare sub formă de titluri de societate). François Hollande mai doreşte limitarea şi încadrarea bonusurilor acordate traderilor, interdicţia pentru bănci de a lucra cu filiale aflate în paradisuri fiscale, separarea activităţilor speculative de cele legate de economia "reală", taxarea tranzacţiilor financiare pe plan european, crearea unei agenţii publice europene de notaţie financiară… Idei de natură să-i aducă un electorat larg, din rândurile multor francezi decepţionaţi.
Pariul lui François Hollande este însă şi mai ambiţios: el speră, printr-o eventuală victorie a sa, să scoată din paralizie întreaga stângă europeană, să-i scuture din somnolenţă pe socialişti (care nu conduc as