Ei ne spun că avem clasa politică pe care o merităm. Tot ei ne spun că austeritatea este una dintre soluțiile ieșirii din criză sau, de multe ori, fac apel la solidaritate socială pentru măsurile nepopulare pe care le iau. Aleşii noştri au dreptul să cheltuie din bugetul de stat pentru buna funcţionare a birourilor de senator sau deputat, pentru plata întreţinerii şi personalului, pentru deplasări în teritoriu, capitală sau străinătate, telefoanele de serviciu şi, nu în ultimul rând, au dreptul la o indemnizaţie lunară.
Pentru că putem spune deja că ne aflăm în campanie electorală şi chiar dacă perspectiva voturilor nu reprezintă singurul motiv pentru a “lua la bani mărunţi” situaţia parlamentarilor de Alba, am încercat să ne facem o idee asupra sumelor care au stat la dispoziţia reprezentanţilor noştri din legislativul central, în anul 2011.
An în care executivul și legislativul ne-au cerut să răbdăm pentru a face față crizei. Vă prezentăm în continuare ce am aflat din datele publice de la Senat și Camera Deputaților.
La categoria senatori sunt disponibile şi cifrele pentru noiembrie, însă având în vedere că pe site-ul Camerei Deputaţilor nu este afişată încă situaţia la 11 luni, am luat în considerare, pentru echitate, doar perioada ianuarie – octombrie 2011.
Dintre cei doi senatori de Alba – Nicolae Dobra şi Alexandru Pereş - cheltuielile privind funcţionarea birourilor senatoriale diferă pe categorii.
Dacă senatorul Alexandru Pereş a înregistrat cheltuieli cu personalul angajat de 63.276 lei pe primele 10 luni, colegul său Nicolae Dobra are trecut în dreptul aceleiaşi categorii suma de 46.627 lei, după calculele noastre. La capitolul materiale de întreţinere pentru biroul senatorial, a cheltuit mai mult Dobra, cu ceva peste 33.200 lei, în timp ce Alexandru Pereş are suma de aproximativ 22.900 lei la acest capitol. Pentru chirii