In 2011, cladirile ametitoare au inregistrat o infloritoare crestere, tendinta pentru urmatorul deceniu fiind inscrisa pe o curba ascendenta, mai cu seama in contextul cursei pietelor emergente.
Era zgarie-norilor pare sa isi continue evolutia spectaculoasa, in ciuda aprecierilor specialistilor de la Barclays, potrivit carora aceste constructii mascheaza, in mod mai mult sau mai putin constient, o fragilitate economica intrinseca, relateaza Casa e Clima.
Dupa recordul inregistrat anul trecut pentru realizarea de cladiri cu inaltimi peste 200 de metri si un total de 88 de proiecte finalizate si deschise publicului, perspectivele poarta amprenta unei competitii acerbe in acest sector.
Tendintele deceniului urmator
Expertii din cadrul Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) prevad o frenetica raspandire a zgarie-norilor in China, unde in prezent se afla 53% din totalul cladirilor etajate ale lumii.
Un merit deosebit in acest context il au si o serie de alte tari cu economii emergente, in fruntea listei acestora aflandu-se Emiratele Arabe.
Ce surprize se anunta
Fata de anul trecut, cresterea numarului de proiecte de zgarie-nori va fi marcata de o schimbare in ceea ce priveste destinatia de folosinta: daca pana acum acest tip de edificii gazduia cu precadere birouri, perioada imediat urmatoare va fi marcata de o crestere a destinatiei mixte, in care spatiile comerciale si locuintele confortabile se vor regasi in acelasi context.
Cum si cat vor mai construi chinezii
Cu 23 de cladiri ametitoare finalizate in 2011, China isi va diminua in urmatorii ani ritmul de construire, cedand locul altor tari, care pasesc cu entuziasm pe calea proiectelor grandioase, precizeaza sursa.
Intre timp, chinezii se pot