Un studiu recent publicat a scos la iveala faptul ca uleiul prajit nu este nociv, nemarind riscul instalarii bolilor de inima, asa cum se credea pana acum. Cel putin cel de masline si cel de floarea-soarelui, care au fost testate.
La cercetare au luat parte 41.000 de adulti, cu varste cuprinse intre 29 si 69 de ani, care nu aveau boli de inima la demararea studiului, relateaza Huffington Post.
Voluntarii au fost impartiti in patru grupe, in functie de cat de des consumau mancare care fusese gatita cu ulei pe aragaz, si au fost monitorizati timp de 11 ani. In aceasta perioada, 600 s-au imbolnavit de inima, iar 1.000 au murit din cauze diverse.
Oamenii de stiinta implicati in studiu au declarat, conform unui raport publicat in British Medical Journal, ca nu au existat diferente intre grupuri, ceea ce inseamna ca uleiul folosit la gatit nu si-a pus amprenta asupra sanatatii lor.
Totusi, profesorul Michael Leitzman, de la Universitatea Regensburg, din Germania, a tinut sa atraga atentia ca daca vom consuma in fiecare zi prajeli rezultatele nu vor intarzia sa apara.
Uleiul de floarea-soarelui reprezinta o sursa buna de Vitamina E, un antioxidant puternic. Una sau doua lunguri de ulei de floarea-soarelui, continand grasimi polinesaturate, ajuta la coborarea colesterolului. Acest tip de ulei este potrivit pentru gatit.
Uleiul de rapita, cu o cantitate rezonabila de acizi grasi omega 3 (buni pentru inima si creier), este la fel de bogat in grasimi mononesaturate ca si uleiul de masline, fiind sarac in grasimi saturate, nesanatoase. Poate fi folosit si crud, in salate, dar si la gatit.
Uleiul de masline extra virgin este bogat in grasimi mononesaturate, prietenoase cu inima, el avand si un continut mare de antioxidanti care nu au fost procesati. Cel mai bine este sa fie folosit ca atare, insa poa