Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa are un deficit cronic de personal: în 2011, unui doctor i-au revenit în sarcină, în medie, 5.541 de bolnavi.
În 2011, Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa a înregistrat 133.828 de pacienţi. Dintre aceştia, 94.000 au fost adulţi, iar 40.000 copii. În primele trei săptămâni ale acestui an, 7.183 de pacienţi au solicitat ajutorul cadrelor medicale. Dintre aceştia, 5.450 au fost prezentări adulţi, 1.409 prezentări ale copiilor la Pediatrie, la care s-au adăugat peste 300 copii care au venit cu probleme de urgenţă. „La ora actuală funcţionăm cu şase medici pediatri în Unitatea de Primire Urgenţe Pediatrie, De asemenea, pe unitatea de primire adulţi avem 18 medici care asigură activitatea SMURD, activitatea de la Camera de Resuscitare, deci de la zona de urgenţe de grad zero, activitatea din zona urgenţelor de cod galben -chirurgie, traumatologie adulţi. Asigurăm toate urgenţele minore. De asemenea, medicii urgentişti asigură şi urgenţa traumatologică pediatrică", a precizat şeful de la UPU, dr. Rodica Tudoran.
Practic, un medic a avut, în medie, 5.541 de pacienţi anul trecut.
Pentru a descongestiona oarecum afluxul de pacienţi sosiţi la UPU, şeful de la UPU recomandă medicilor de familie să ajute mai mult la trierea cazurilor, astfel încât Urgenţa să nu fie sufocată inutil. În aceeaşi idee, şeful Secţiei Pediatrie, conf. Cristina Mihai, îi sfătuieşte pe pacienţi ca la primele semne de boală ale copiilor să se adreseze medicilor de familie la care sunt înscrişi şi să urmeze recomandările acestora, mai ales că Pediatria rămâne una dintre secţiile cele mai încărcate.
Copiii se pot trata şi acasă
"Prezentarea la Urgenţă să se facă doar în cazuri bine estimate. Sigur că estimarea este greu de făcut de către părinţi. Unii se sperie şi la o tempe